През какви тестове преминават матраците преди да достигнат до вас? | E-sleep.bg

През какви тестове преминават матраците преди да достигнат до вас?

мъж тества матрак спейки на него

Компаниите, които произвеждат матраци имат различни видове производство, различни практики и съответно различни методи, да проверят дали един матрак е достатъчно добър. Има обаче някои широко известни теста, които почти всички фирми за матраци правят и за които решихме да ви разкажем. По този начин, когато си купувате матрак ще знаете как е бил изпробван този модел и колко е издръжлив. Всички интересни подробности ще ви ги споделим по-долу. Приятно четене!

За какви характеристики се тества един матрак?

Поддръжка на тялото

Тук, ключовият въпрос е колко добре матракът ще поддържа гърба в легнало положение или в спяща поза. Добрият матрак поддържа гръбнака ви в същата форма, както когато сте изправени. Измерва се позицията на гръбнака, когато човекът е легнал на матрака настрани. Необходимо е нито една част от тялото да не потъва. Добрият матрак поддържа гръбнака в една линия - успоредна на матрака. Предвид това, че има различни хора, различно тежки, високи, ниски и тн., един матрак се тества от различни хора с различно телосложение.

Стабилност на матрака

Най-важният въпрос е колко се усещат вибрации по тестваният матрак, ако партньорът ми се раздвижи. На никого не му е приятно да спи с някой, който се върти непрестанно и целият матрак се движи заедно с него. Това може да наруши съня на спящия човек и да му попречи да почине пълноценно. Добрият матрак би трябвало да бъде достатъчно стабилен, за да не се прехвърля движението от едната страна на леглото към другата.

мъж е заспал на удодбен матрак

Лесно ли можеш да се завъртиш

Повечето хора не спят в една позиция, ами се завъртат от време на време на сън. За да се случи това обаче, матракът не трябва да препятства движението по никакъв начин. Ако примерно матракът е много мек и човекът е потънал посредата, това завъртане ще изисква големи усилия, които може да го разбудят.

Дишаш ли е матрака

Докато спим не е рядкост да ни стане горещо и тялото ни да отреагира, като се изпотим. Макар и да звучи лошо, това е нормален процес. Въпросът е, матракът да е достатъчно проветрив, за да не се задържи влагата  в него. Добре изработените матраци, които са дишащи, позволяват много влага да премине през тях, така че дори и във влажни летни нощи повърхността им да остане суха.

Издръжливост на матрака

Основният въпрос, на който отговаря този тест е дали матракът ще издържи изпитанията на времето. Симулацията става чрез тежки и обемни цилиндри, които се търкалят по матрака, за да изимитират години употреба. Когато механичното движение се преустанови, се засича дали матракът е станал по-твърд или по-мек, дали се е видоизменил по някакъв начин, дали нещо се е скъсало, счупило  и тн. Добрите матраци ще останат в добро състояние, дори и след дългогодишна употреба.

Някои марки, сигурни в продуктите си, подаряват на своите клиенти доживотна гаранция, което е ясен знак, че технологията на производство и качеството на матраците са безкомпромисни.

Лесен за употреба ли е матрака?

Ако това ви звучи малко странно, защото все пак какво толкова трябва да му се употребява на един матрак, то замислете се, че той трябва да се завърта и обръща поне на период от няколко месеца. Трудната част идва при повдигането на матрака, защото някои модели имат много слоеве с голямо тегло. Двулицевите матраци могат да достигнат до 50 кг. и да не са снабдени изобщо с дръжки. Ние ви съветваме, ако матракът е много тежък, да не го обръщате сами. Помолете някой да ви помогне и да го завърти заедно с вас. Ако пък това ви затруднява и предпочетете да се справите сами, то тогава бъдете много внимателни и се опитайте да го подпрете на стена, а не да го изправите без упора. Това до някаква степен би улеснило обръщането му.

Заключение

Да изберете най-добрия матрак за вас, никак не е лесна задача. Трябва добре да прецените дали и след години той ще си запази отличната форма и дали ще ви е удобно да спите на него. Ако случайно закупите такъв, който не ви устройва, сънят ви ще бъде нарушен както и ежедневния ви ритъм, защото ще сте изморени. Нашият съвет е да разглеждате само матраци, на чиито