По какъв начин матракът може да повлияе на сънищата ви?

жена спи в легло и сънува

Сънуваме по време на всеки един етап от нормалния цикъл на съня, но най-ярките дълбоки сънища се случват по време на REM фазата. Характеризира се, с бързо движение на очите под затворените клепачи. Тази фаза е един от най-важните етапи на съня,която помага на мозъка да се рестартира. Докато сте в нея и матракът ви е неудобен или спите в неудобна поза, това може да повлияе не само на физическия ви комфорт, но и на сънищата ви. Ще ви разкажем подробности по-долу.

Как позицията на тялото ви може да повлияе на сънищата?

Учени са открили пряка връзка между позицията на тялото по време на сън и това, което човек сънува. Колкото и невероятно да звучи, ако матракът на който сме легнали не ни е удобен и това ни е накарало да се завъртим в определена поза, това ще определи какво точно ще сънуваме. Според проучването спейки обърнати на лявата ни страна може да сънуваме повече кошмари, докато на дясната ще бъдем по-спокойни и сънищата ще са по-приятни.

Ако спите по корем, тогава сънищата ще са по-интензивни, могат да бъдат по-страшни, по-странни или дори по-романтични от тези, които сънувате обикновено. Това проучване се базира на фактът, че позата на тялото може да ни донесе усещането, че се задушаваме или нещо ни притиска отгоре, а това усещане от своя страна да доведе до формиране на определени сънища.

Според китайската медицина, дясната половина от тялото ни е с повече мускули, по-мъжка, по-зряла и по-разсъдлива, докато лявата ни е по-емоционална, женска и интуитивна. Ако матракът ни причинява дискомфорт на лявата половина, например, то тогава дясната става доминантна, докато спим, и оформя сънищата ни. Според китайската медицина и обратното също се случва - ако дясната е под някакъв стрес, лявата взема надмощие.

жена спи в леглото си през деня с маска на очите

Дискомфортът може да повлияе на сънищата ни

Въпреки че досега говорихме само за позата на цялото тяло, можем да обобщим, че ако матракът ни убива на която и да е част от тялото, това ще влоши качеството на сънищата ни. Физическият допълнителен стрес ще съкрати РЕМ фазата и това ще повлияе на възстановителните ни сили.

Ако матракът ви задържа топлина, на вас ще ви е горещо, неудобно, ще се потите повече и ще се разбуждате. Освен това, по матракът ви ще се отделят и повече мъртви клетки и влага от обикновено. Това ще доведе до сънища, в които вие сте на горещо място, примерно пустиня, и търсите къде да се скриете от парещото слънце.

Старият матрак пък, чиито пружини вече не са в най-доброто си състояние, може да ви причини сънища за болезнени или травмиращи ситуации.

Усещането, че падате от високо

Случвало ли ви се е, да почувствате, че падате, докато заспивате. Това ви събужда със сърцебиене и моментно объркване какво всъщност се случва и къде се намирате. За този ефект си има дори термин „hypnic jerk“  и причината за това неприятно усещане се крие в приема на много кофеин, прекалено много стресови ситуации или дискомфорт. Това, което се случва, всъщност е рязко мускулно потрепване, което се случва непосредствено преди първия етап на съня.

Според някои специалисти, тялото се отпуска, подготвяйки се за сън, мозъкът ни се обърква и решава, че падаме. След това изпраща сигнал до мускулите, за да противодейства и това ни събужда. Има обаче пряка връзка между това колко често ни спохожда тази неприятна ситуация и дискомфорта, причинен от матрака ни. Тоест, ако ви се случва често, може би е по-добре да помислите за смяна на матрака ви с по-нов. Възможно е и материалът, който сте избрали за матрак, да не ви е удобен. Ако ви е прекалено меко или прекалено твърдо, ще има негативен ефект върху сънищата ви, така че когато подбирате матраци за вашата спалня, бъдете сигурни, че твърдостта е точно тази, която ви е необходима за най-добрата почивка.