Матрак с полиуретанова пяна или с латекс: Кое да изберем?

жена се събужда отпочинала на полиуретанов матрак

Кой е по-добрият матрак за вас, матракът, изработен от естествен латекс или този от полиуретанова (PU) пяна? Това е важен въпрос за всеки, който мисли да купува матраци. Отговорът е, че латексът се използва от сравнително скоро и има повече позитиви, като материал, но цената му е и доста по-висока. Нека внимателно да проучим какво предлага латексът и какво полиуретановата пяна, за да можете да вземете решение на база на добра осведоменост.

Какво е латексът и как се създава?

Материалът латекс е натурален продукт. Каучуковото дърво (Hevea brasiliensis) произвежда млечен сок, който се добива и преработва в латексовата пяна и се оформя на блокове. Матракът от латекс има свойствата на пружинен матрак, без реално да има в него пружини, намотки или синтетични химикали.

Какво е усещането да легнеш на матрак от латекс?

Има огромно търсене на латексови матраци заради отличния комфорт, който предлагат. Ако лежите на матрак с ядро от латекс, ще почувствате мекота, която ви позволява да потънете, след това ще усетите твърдост, която подкрепя напълно опорните ви точки. Матракът с латекс предлага повече комфорт отколкото твърдост, това е най-добрият вариант за хората, които търсят повече комфорт. Латексовите матраци имат отлични свойства и при въздушния поток, идеални са за топъл и влажен климат. Латексът също така е и естествено устойчив на плесен и акари.

Какво е полиуретанова пяна и как се създава?

Матрак от полиуретанова пяна (PU) също е добър вариант за матрак. Това е най-често срещаният тип матрак от пяна. Често полиуретановата пяна се използва за горния слой на матраците, ако е по-тънка. Ако пък е с по-голяма дебелина, под формата на блок, тогава от нея се оформя ядрото на матрака.

Може би се чудите дали полиуретановата пяна е подобна на мемори пяна. По отношение на усещането е съвсем различно. И двата вида пяна обаче имат полиуретан в тях. Основната разлика между полиуретановата пяна и мемори пяната е, че мемори пяната съдържа допълнителни химикали, които повишават нейната плътност и вискозитет. Така че те са химически свързани, но на допир са изключително различни. PU пяната е много по-подскачаща и пружинираща от мемори пяна.

Полиуретановата пяна е направена изцяло синтетично. Няма такова нещо като естествен PU матрак, за разлика от латекса, който може да бъде 100% естествен.

Има три основни степени на полиуретанова пяна. Това са среден клас полиуретанова пяна, клас с висока плътност и клас с висока устойчивост. Средният клас и този, с високата плътност не са подходящи за изработка на целия матрак. Вместо това, те често се използват за отделни слоеве при изграждането.

Класът с висока устойчивост на PU пяната е с много по-високо качество. Той се обработва малко по-различно от другите две степени и има много по-висок поддържащ фактор. Всъщност един PU матрак с висока устойчивост може да се доближи до латекса по отношение на предлагания комфорт.

Важно е обаче да се отбележи, че полиуретановата пяна с висока устойчивост е доста скъп и затова не се използва често. Ако разглеждате матрак от полиуретанова пяна и той е конкретно обозначен като PU с висока устойчивост, тогава това е качествен матрак.

легло с бели завивки и латексов матрак

Предимствата и недостатъците на латексовите матраци

Предимствата

 • Ненадминат комфорт - латексовите матраци предлагат изключителен комфорт. Много хора откриват, че матраците с латекс са в състояние да облекчат болките в гърба и тялото.
 • Естествен продукт - латексът идва от природата, за разлика от полиуретана. Това прави латекса много привлекателен за тези, които имат опасения за околната среда или които желаят да избегнат контакт с тежки химикали.
 • Отлична поддръжка на тялото - латексът правилно поддържа тялото и гръбнака. Всъщност, много хиропрактици препоръчват латексовите матраци, именно поради тази причина.
 • Не предава лесно вибрациите от движения - движението от едната страна на латексовия матрак няма да се усети от другата страна.
 • Естествено устойчив на акари и плесени - латексът предлага естествена устойчивост на бактериите, без да се използват допълнителни химикали. При много други материали, от които се изработват матраци, за да се постигне тази устойчивост се използват химикали.
 • Дълготраен - матракът с латекс е много издръжлив, надживява другите видове матраци. Това компенсира по-високата му цена. Съвсем лесно можете да се грижите за вашия латексов матрак.
 • Отлична вентилация - латексът има естествена структура на отворени клетки, която позволява добър въздушен поток. Освен това, латексовите матраци съдържат отвори, създадени по време на фазата на обработка, което още повече увеличава въздушния поток.

женски крака на латексов матрак

Недостатъци

 • Цена - матрак с латекс обикновено е малко скъп.

Предимства и недостатъци на полиуретановата пяна при изработката на матраци

Предимства

 • Полиуретанът е сравнително евтин - особено при по-ниските класове полиуретановите матраци. Въпреки това, най-добрият клас за спане, този с висока степен на устойчивост, е скъп.
 • Ниско тегло - полиуретановият матрак е един от най-лесните за преместване и преобръщане.

Недостатъци

 • Сравнително лоша опора за гръбначния стълб или тялото - полиуретановата пяна не поддържа правилно тялото и гръбнака.
 • Не е особено мек - полиуретановият матрак не предлага високо ниво на комфорт. Това не важи за високия клас матраци, изработени с полиуретанова пяна с висока степен на устойчивост.
 • Движението от едната страна се усеща от другата, защото PU „подскача“. Всяко движение се предава през целия матрак.
 • Лоша вентилация - за разлика от латекса, в полиуретановия матрак няма почти никакъв въздушен поток.
 • Кратък живот - полиуретановата пяна се разгражда по-бързо. Той ще трябва да бъде заменен много по-рано от матрак с латекс.

Не всички матраци от пяна си приличат. Макар и полиуретанът и латексът да са под формата на пяна, те предоставят напълно различно усещане на комфорт. Изработката и материалите, които се използват за направата на един матрак определят качеството на съня ви.

Полиуретановата пяна всъщност е бюджетен избор за матрак. Цената му е ниска, защото той е един от по-малко удобните видове матраци и има кратък експлоатационен срок. Полиуретановият матрак не се препоръчва за редовна употреба. Можете спокойно да го използвате като резервен матрак за гости, които ще пренощуват ден-два при вас. Леката преносимост на полиуретановата пяна означава, че можете да го съхранявате навсякъде. Латексът безспорно е добър избор за ежедневна употреба, но пък цената му е по-висока.